ALT OM PROTEIN PULVER

ALT OM PROTEIN PULVER

HVAD ER PROTEIN OG HVAD GØR DEN?

 

Proteiner er sammensat af omkring 20 forskellige aminosyrer og er kroppens byggesten. Alle vores organer, herunder huden, muskler, hår og negle er opbygget af proteiner. Immunsystemet, fordøjelsessystemet og blodet er alle afhængige af proteiner for at fungere korrekt. Protein er derfor en vigtig del af vores kost, afgørende for vores udvikling og korrekt funktion af kroppen. Det er både brændstof til muskler og hjerne, men også om dannelsen af nyt væv, fordi mange dele af vores krop løbende fornyes.

 

Protein er vigtigt for vores krop og bidrager til øget muskelmasse; specielt efter fysisk aktivitet kan det være en god ide at tilføre protein. Når vi f.eks. har været ude at løbe en tur eller har gravet haven om efteråret, er en række muskelfibre blevet skadet og skal genopbygges stærkere til næste gang du skal træne eller udføre en hård fysisk handling, og netop her er det vigtigt at få en løbende tilførsel af protein.

 

Kort sagt hjælper protein med vægttab og vægtøgning da det både giver en mættende følelse og øger muskelmasse. Jo mere muskelmasse, des højere stofskifte og højere fedtforbrænding.

 

Proteinpulver

 

Proteinpulver er et kosttilskud, der er fremstillet af ud af en eller flere grundlæggende kilder: valle, æg, soja og ris. Disse koncentrerede kilder til protein er forarbejdet til pulverform, som kan opløses til flydende form som et protein shake, når det blandes med vand, juice eller mælk. Protein pulver kan også drysses på morgenmadsprodukter, omrøres i supper eller gryderetter eller i bagværk.

 

Idrætsudøvere har længe benyttet sig af protein pulver, for at sikre at de får de høje mængder af protein der er nødvendig for at opbygge deres muskelmassse igennem at styrketræning og motion. Dels fordi det er nemmere måde at få sit daglige protein på og billigere i længden. Men husk at proteinpulver er et kosttilskud og et supplement til din kost og ikke en erstatning for alt almindelig sundt og varieret kost.

 

Forskning har vist, at indtagelse af proteinpulver hver dag også kan styrke immunforsvaret og lettere heling af sår efter operation eller skade og blir derfor også brugt på hospitaler.

 

Her er de mest udbredte former for protein som kommer fra mælk og processen foregår på denne måde.

  1. Mælken bliver godkendt til brug.
  2. Kasein og en del af mælkefedtet skilles fra.
  3. Det flydende valle der er tilbage køres igennem en række filtre for at adskille det meste af laktosen (mælkesukkeret), kolesterol og andre ingredienser.
  4. Koncentreret flydende valle bliver ført igennem forskellige filtre for at blive renset, jo finere det bliver renset desto bedre kvalitet får man og højere procent renhed. (se de forskellige rense metoder og kvaliteter forneden)
  5. Derefter kommer produktet igennem tørretårne der fjerne det resterende vand.
  6. Produktet bliver pakket og klar til brug.

 

Kasein protein (Casein)

Komælk protein indeholder 80% kasein og 20% valle.

Kasein er langsomt optageligt og velegnet før sengetid, så kroppen har noget at arbejde med mens man sover og restituere.

 

Valleprotein (Whey)

Valleprotein strammer fra de resterende 20% ud af komælken. Valleprotein er hurtigt optageligt protein og velegnet med vand efter træning for at komme hurtigere ud i blodet og genopbygge musklerne.

Der er dog forskellige kvaliteter indenfor valleprotein, og det er hvor fint det er blevet filtreret.

 

  • Valleproteinkoncentrat (Whey protein concentrate (WPC))

Billigste form for protein. Koncentrat indeholder mellem 29 % og 89 % protein og indeholder laktose og fedt.

 

  • Valleprotein-isolat (Whey Protein Isolate (WPI))

Ca dobbelt så dyr som valleproteinkoncetrat. Isolat indeholder 89-92 % protein og meget lidt (hvis noget) fedt og laktose. Derudover er den endnu hurtigere end valleproteinkoncetrat til at blive optaget fordi den er finere.

 

  • Mikrofiltreret Isolat (Whey Isolate CFM (Cross-Flow Microfiltration))

Det sammme som den tidligere isolat, men en tand bedre. Der findes flere forskellige typer af mikro filtrerings metoder. Mikro filtrering teknikker gør det muligt at fremstille pulver af høj kvalitet. Med proteinindhold på over 90%. Når microfiltreret protein har bevaret sit bedste indhold og er lav for fedt og næsten laktosefrit er den absolut dens høje pris værd.

 

  • Hydrolyseret protein (Hydrolyzed whey protein)

Når et protein hydrolyseres betyder det at det ved teknologiske processer, er blevet opdelt til mindre kæder af aminosyrer. Det kan derfor siges, at hydrolyseret protein er et fordøjet protein, og absorberes hurtigere. Desværre er det ikke altid at den smager godt og prisen er meget høj, ca 600kr for 2 kg.

 

Forgrenede aminosyrer BCAA (Branched-chain amino acid)

BCAA er en betegnelse for 3 af de 8 essentielle aminosyrer, som er leucin, isoleucin og valin. Når kroppen under træning har brug for energi, kan den nedbryde muskelvæv for at få BCAA’er. Det er derfor meget vigtigt at man får proteiner (aminosyrer) for ikke at nedbryde musklerne og at muskelvæv vedligeholdes og opbygges under træning så man ikke kommer i nedbrydningsfasen. BCAA kan man tage før, under eller efter træning.

 

 

 

Hvordan finder du ud af hvor rent dit protein pulver er?

 

 

Nogle producenter vildleder deres kunder ved at skrive, hvor meget protein man får igennem en portion. For eksempel snyder nogle producenter ved, at skrive at der er 25g eller 50g protein pr. servering, i stedet for at skrive, hvor rent det er pr. 100g. Selvfølgelig kan du få 50g protein ved at bruge 4-5 store skeer pulver ned i din shake, men så har du også tømt bøtten efter en uge. Derfor er det vigtigt, at det protein man betaler for er så rent som muligt.

WPC (Whey Protein Concentrate) koncentrat er for eksempel en billigere form for protein i forhold til Isolat og Hydo, nogle gange bliver det også brugt som (Whey protein blend) som dette eksempel, og når Concentrate står først i rækken er det hvad blandingen mest indeholder.

For at finde ud af, hvor rent proteinpulveret er, skal du kigge på disse tal. Her står der på bøtten at du får 25g pr servering. 1 Scoop (ske) indeholder 38g pulver og under protein står der 25g.

Du tager det antal protein der står man får og divider tallet med pr scoop og ganger med 100 for at få tallet ud i 100 %. Som du ser her er denne protein kun 65,7 % ren.

NYHEDER & ARTIKLER

 

Hvad er NLP coaching?

 

 

Om mig

KONTAKT INFO.

 

World Trade Center Ballerup GymGeneration (Fit&Sund)

Borupvang 3c

2750 Ballerup

+45 27999997

CVR-nr.: 27075592 - Copyright @ All Rights Reserved